Tip 2 Diyabet’in çözümü “Metabolik Cerrahi”de

metoMetabolik Cerrahi Vakfı, 9 Ocak Cuma günü düzenlediği basın toplantısı ile tıp literatüründe ileal interpozisyon olarak bilinen metabolik cerrahi yönteminin sağladığı faydalara dikkat çekti.

Vakfın kurucusu Doç. Dr. Alper Çelik, metabolik cerrahi ameliyatının, Tip 2 Diyabet’in yanı sıra yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olan metabolik sendromu tedavi edebilen kalıcı bir çözüm olduğunu ifade etti.

Kilo problemleri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol metabolizması bozuklukları ile seyreden ve son yıllarda tüm dünyayı tehdit eden bir sağlık problemi haline gelen metabolik sendrom hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan Metabolik Cerrahi Vakfı, Tip 2 Diyabet hastalarının ilaçtan bağımsız ve sağlıklı bir yaşama kavuşması için yaptığı çalışmaları sürdürüyor. Vakfın kurucusu Doç. Dr. Alper Çelik ev sahipliğinde, 9 Ocak 2015 Cuma günü, Nişantaşı Hardal Restaurant’ta bilgilendirme amaçlı bir basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye’nin metabolik cerrahi konusuna odaklanan ilk vakfı olan Metabolik Cerrahi Vakfı’nın kurucusu Doç. Dr. Alper Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada metabolik cerrahiyi şöyle açıkladı: “Tip 2 Diyabet hastaları insülin üretirler ancak bunu metabolizmalarındaki özel durum yüzünde kullanamazlar. Sorunlarının temelinde, tüketilen işlenmiş gıdalar yüzünden besinlerin doğru yer ve zamanda doğru hormonla buluşamaması yatıyor. Metabolik cerrahi ameliyatı ile çok genel bir ifadeyle çalışmayan hormonların yeniden çalışması sağlanıyor. Metabolik cerrahi yöntemi, Tip 2 Diyabet’in yanı sıra yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olan metabolik sendromu tedavi edebilen kalıcı bir çözüm.”

Diyabet ameliyatı denince çoğunlukla akla gelen mide bandı (kelepçe), tüp mide ve mide bypass’ı ameliyatlarının aksine metabolik cerrahi, komplikasyonları sınırlı ve iyileşme süreci hızlı olan bir yöntem. Tıp literatüründe ‘ileal interpozisyon’ olarak bilinen ve yurt dışında da uygulanmakta olan bu yöntem ile ameliyat olan hastaların %95’i, ameliyattan bir yıl sonra hiçbir takviyeye ihtiyaç duymuyor.

Doç. Dr. Alper Çelik, kilo fazlalığı veya obezite, Tip 2 Diyabet, hipertansiyon ve kolesterol metabolizması bozuklukları ile seyreden metabolik sendromun, organ hasarı, iş kaybı ve önemli maddi kayıpların yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da sebep olarak ölümlere yol açtığını ifade ediyor. Metabolik Cerrahi uygulamasının, diğer Tip 2 Diyabet tedavisi yöntemlerine kıyasla sunduğu avantajların altını çizen Çelik, yaptıkları teknik fizibilite ve güvenlik profili çalışması sonuçlarının, ileal interpozisyon ameliyatının komplikasyon oranlarının diğer sık uygulanan bariatrik ameliyatlar ile eşdeğer olduğunu gösterdiğini, hatta emilim bozucu ameliyatlardan çok daha düşük komplikasyon oranlarına işaret ettiğini dile getiriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here