• Hakkımızda
  • İletişim/Künye
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
MEDİKAL TEKNİK
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
MEDİKAL TEKNİK
No Result
View All Result

Zararlı Güneş Işınlarına Doğal Bariyer

20 Kasım 2015
0

Güneşin ultraviyole ışınlarına karşı doğa antioksidan içerikli vitamin ve mineraller sunuyor.  Ispanak, yeşil biber, asma yaprağı, balık ve maydanoz cankurtaran besinlerden sadece birkaçı.

Güneşten gelen ultraviyole ışınlar yaşlanmayı hızlandırdığı gibi kanser riskini de artırıyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmayı sağlayacak antioksidan vitamin ve minerallerin en etkilileri, A, C ve E vitaminleri ile çinko ve selenyum. Bu mevsimde A vitamini bakımından zengin ıspanak, yeşilbiber, C vitamini bakımından zengin maydanoz, asma yaprağı, meyve ve çiğ sebzelerin yanı sıra E vitamini bakımından zengin kuru yemişler yenilmesini öneren uzmanlar, çinko ve selenyum deposu balık ve magnezyum bulunan çikolata yemeği öneriyor. Yazın tüketilmesi gerekenler listesinde yoğurt, ayran ve maden suyu da bulunuyor. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, güneşten hem faydalanılması hem de zararlarından kaçınılması gerektiğini dile getirdi. Gürhan, bunun için beslenmeye özen göstererek, vitamin ve minerallerin gücünden faydalanmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Ayran mineral kaybını önlüyor

Diyetisyen Gürhan, ayranın sıcakta güneş  altında terlemeye bağlı olarak vücuttan su ve     mineral kaybının yoğun olduğu dönemlerde  kayıpları karşılayarak sıvı dengesini düzenlediğini açıkladı. Günhan,  “Ara öğünlerde sıcak havalarda ayran içebilirsiniz. Ayran, A vitamininin yanında riboflavin, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamininden, kalsiyum ve fosfordan da zengindir. İçerisine tuz eklendiğinden dolayı sodyum ve klor minerallerinden de zengindir. Ara öğünlerde şeftali, kayısı, kavun, karpuz gibi taze mevsim meyveleri yemek güneşe karşı yoğun antioksidan alımı ile vücudumuzu güçlü kılar”  dedi. Et, yumurta, peynir, badem, ceviz, tam tahıl tanesi, bulgur, mantar, kuru fasulye, balık, süt zengin çinko kaynakları olduğunu hatırlatan Gürhan, şu bilgileri verdi: “Yeterli çinko alımı güneşin cildimizde oluşturabileceği yıpranmayı engeller. Selenyum zengini deniz ürünleri ise güneşe karşı antikanserojenik kalkan oluşturur.”

Sodadan vücuda acil destek

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin de sıvı tüketimi olduğunu hatırlatan Gürhan, maden suyu ve sodanın da serinlemek ve mineral ihtiyacını desteklemek için sağlıklı içecek alternatiflerinden olduğunu hatırlattı. Gürhan, yaz mevsiminde güneşin zararlı etkilerini azaltmak için kafeinli ve alkollü içeceklerden, kızartmalardan uzak durmayı önerdi.

Tags: yaşam
Previous Post

Aspirin Cilt Kanseri Riskini Azaltıyor

Next Post

Sıcaklarda Rahat Uyumanın İpuçları

admin

Next Post

Sıcaklarda Rahat Uyumanın İpuçları

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.