• Hakkımızda
  • İletişim/Künye
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
MEDİKAL TEKNİK
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
MEDİKAL TEKNİK
No Result
View All Result

Bacak ağrılarınızın nedenini tek seansta öğrenin

20 Kasım 2015
0


Op. Dr. Deniz Durak, “bacak ağrıları, ister atardamar ister toplardamarlara bağlı olsun, tanının tek seansta hızlı bir şekilde koyulmasının mümkün olduğunu” belirtiyor. 

Atardamarlara bağlı ağrılar ciddi ağrılara, kapanmayan yaralara, hatta bacak kaybına sebep olabilir. Toplardamar kaynaklı ağrılar basit varis hastalığına bağlı ise tedavi ile düzelebilir, iç varise bağlı ise başka problemlerin ortaya çıkması engellenebilir.

Bacak ağrıları travmaya bağlı veya travma dışında tıbbi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bacak ağrıları, bacakta bulunan kemikler, eklemler, eklemleri stabilize eden ligamentler,  kaslar, kasların kemiklere yapıştığı tendonlar, kan damarları (atardamar, toplardamar), sinirler, ciltte olan zedelenmelere, inflamasyonlara (romatolojik, enfesiyonlara  veya diğer nedenlere) bağlı veya nadiren de olsa tümör  kaynaklı olabilir. Ayrıca bel bölgesi rahatsızlıklarında ağrı bacağa yansıyabilir. Bazen bacağa gelen atardamarlarda kronik ve ani gelişen tıkanıklıklar bacak ağrılarına neden olabilir.

“Koroner kalp hastalığı olanların bacak damarlarında da  ateroskleroza bağlı darlıklar olabilir.”

Bacakta; kalpten kanı getiren atardamarların daralma ya da tıkanması nedeniyle, genellikle hareketle artan, dinlenmekle azalan, ancak ileri dönemlerdeki daralma ve tıkanmalarda (ani gelişen embolik tıkanmalarda da olabilir) veya yara gelişmesi durumunda ciddi ağrı kesicilerle geçebilen, bacağın yetersiz kanlanması nedeniyle olan ağrı gelişir.

Bacakta kullanılan kanı kalbe geri götüren toplardamarlardaki sorunlara bağlı olan ağrılar ise; Derin Ven Trombozu (DVT) ve Tromboflebit (yüzeyel damarların iltihabı) halinde veya bacakta kanın göllenmesi nedeniyle olan ağrılar (basit varis veya iç varise bağlı)  şeklindedir.

Ortopedik, Romatolojik,  diğer sistemik hastalıklar veya bel ağrılarına bağlı ağrılar için birçok tetkik yapılması gerekebilir, tanının konulması masraflı ve zaman alabilir. Buna rağmen bacakta ister atardamar ister toplardamarlara bağlı olsun vasküler kökenli ağrıların tanısını koyabilmek Duplex Ultrason inceleme ile nispeten daha kolaydır.

Bacak damarlarına bağlı olan ağrıların ciddi sonuçları olabileceği için bacak ağrılarının damar kaynaklı olup olmadığına karar verebilmek büyük önem taşır.

Muayene sırasında yapılan Duplex Ultrason(damar ultrasonu) inceleme ile tek seansta ağrılarınızın damarlara bağlı olup olmadığına karar verilebilir.

 

 

Tags: bilimbilim araştırmagüncel
Previous Post

KOAH riskini taşıyıp taşımadığınızı 2 dakikada öğrenin

Next Post

Memorial’ın 9. hastanesi Kayseri’de açıldı

admin

Next Post

Memorial’ın 9. hastanesi Kayseri’de açıldı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.