• Hakkımızda
  • İletişim/Künye
  • Dergimize Abone Olun
  • E-Dergi
MEDİKAL TEKNİK
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi
No Result
View All Result
MEDİKAL TEKNİK
No Result
View All Result

Diş Sağlığı için beslenme tüyoları

18 Kasım 2015
0


Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın sağlıklı dişler ve iyi bir ağız hijyeni için çok pratik tüyolar verdi… Yalçın yemeklerden sonra 20 dakika sakız çiğnemenin çürüğü önlediğini, süt içmenin diş yapısını güçlendirdiğini söyledi.

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın doğru beslenen kişilerin ağız, diş ve kemik sağlıklarının da aynı oranda sağlıklı olduğuna dikkat çekti.  Yalçın, “Gözlemlerime dayanarak kolaylıkla söyleyebilirim. Tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenme kemiklerimiz ve dişlerimizin dirençli olmasını sağlarken iyileşme sürecini de hızlandırır” dedi. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın diş sağlığını düşünenlerin günlük  beslenmesinin nasıl olması gerektiğini anlattı. Yalçın, her besin grubundan dengeli olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, belli başlı yiyecekleri şöyle sıraladı: “Karbonhidrat (ekmek v.b), Sebze, Meyve, Et, Süt, yoğurt, peynir…”

ARA ÖĞÜNLERİ AZALTIN

Yalçın, “Özellikle ara öğünlerle şekerli bir gıda yediğinizde 20 dakika boyunca   dişleriniz asit ortama maruz kalacaktır. Ara öğünler sıklaştıkça gün içinde dişler sürekli asitle mücadele halinde olacağından çürük oluşumunda artış olur” şeklinde konuştu.

ANA ÖĞÜNLER SERBEST

Yalçın, ana öğünlerde, besin çiğnenme fonksiyonu sırasında  salgılanan  tükürük miktarında  artış olduğunu belirterek, tükürük artışı ile birlikte dişlerin üzerinde besin birikimi ve asit ortamın oluşturacağı etkilerin azaldığını anlattı.

SÜT ÜRÜNLERİ MUCİZESİ

Yalçın, diş sağlığında süt ürünlerine dikkat çekti. Yalçın, “Süt ürünleri içindeki Kazein proteininden dolayı çürük engelleyici özelliğe sahiptirler. İçerisindeki şeker ve yağ miktarı önemlidir tabiki… Özellikle beyaz peynir, yoğurt  diş dostu besinlerdir.  Rahatlıkla tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.

YEMEKLER ARASINDA  ACIKTIĞINIZDA

Yalçın, yemek aralarında acıkınca; “Çiğ sebze,  meyve, peynir, sade yoğurt  yemeyi  tercih edebilirsiniz. Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır” dedi.

SAKIZ DEYİP GEÇMEYİN

Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, “Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekerli sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir… Sakız  çiğneme fonksiyonu sırasında  tükürük miktarında artış görülür ve besinler dişlerin üzerinden uzaklaşmış olur” dedi.

Tags: genel sağlıkmedikal ekipman
Previous Post

2013’te İki Hastane Yapacaklar

Next Post

İnsan Sağlığının Teknoloji ile Buluştuğu Nokta: MEDİTEL

admin

Next Post

İnsan Sağlığının Teknoloji ile Buluştuğu Nokta: MEDİTEL

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Medikal Ekipman
  • Sağlık
  • İlaç
  • Röportaj
  • Atama
  • Makale
  • |ENGLISH|
  • E-Dergi

© 2024 Medikal Teknik Dergisi.