Humanis, nadir ve sinsi ilerleyen bir hastalık olan Pulmoner Hipertansiyon (PH) hakkında toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla Ankara’da düzenlenen etkinliklere koşulsuz destek verdi. Akciğer damarlarında artan basıncın kalbi zorlayarak yaşam kalitesini düşüren bu ciddi hastalığa dikkat çekmek için, 5-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Gazi Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçen etkinlikler kapsamında 4 Mayıs’ta ikinci kez düzenlenen Pulmoner Hipertansiyon Bocce-Petank Yarışması, hastaların azalan efor kapasitesine rağmen sosyal hayattan kopmamaları gerektiğini hatırlattı. Ardından 5-6 Mayıs’ta Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kurulan Zwift sanal bisiklet antrenman istasyonlarıyla “PH Farkındalığı İçin Pedalla” temalı etkinlik gerçekleşti. Katılımcılar, Pulmoner Hipertansiyon tanısında yaygın olarak kullanılan 6 Dakika Yürüme Testi’nin sanal bir simülasyonu olan bu uygulamayla, pedallayarak erken teşhisin önemine dikkat çekti. En uzun mesafeyi kat eden üç katılımcı ödüllendirildi.
Görüntülerde Umut Var!
Farkındalık haftasının en güçlü görsel anlatımı ise 5-11 Mayıs tarihlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Gençlik Merkezi’nde açılan “PULMONER (Yalnızlık) HİPERTANSİYON (Farkındalık)” adlı fotoğraf sergisiyle sağlandı. Humanis’in koşulsuz desteğiyle gerçekleşen sergide, PH hastalarının duygusal dünyaları ve mücadeleleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fotoğraf Topluluğu öğrencilerinin modelliğinde izleyiciyle buluştu. Sergiye özel hazırlanan kısa film de merkezin butik sinema salonunda gösterildi.
“6 Dakikada Hayatlar Değişebilir”
Etkinliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Humanis Ticari Operasyonlar Genel Müdürü Dr. Yalçın Yaşin, “Sağlık alanında farkındalık yaratmak ancak bilimsel temelli, yenilikçi projelerle mümkün olabilir. PH hastalığı sıklıkla KOAH gibi hastalıklarla karıştırılıyor ve bu durum erken teşhisi geciktiriyor. Biz de bu nedenle 6 dakikaya odaklandık; Zwift etkinliğimizle tanı sürecindeki bu kritik testi görünür kılmak istedik” dedi. Yaşin, Humanis’in sağlık iletişiminde toplumun bilinçlenmesini önceleyen tüm projelere koşulsuz destek vermeye devam edeceğini belirtti.
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”
Akciğer Damar Hastalıkları Araştırma Derneği (ADHAD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serdar Kula ise Pulmoner Hipertansiyon’un tedavi sürecindeki gecikmelerin ciddi sonuçlar doğurabildiğini vurgulayarak, “Bu hastalık ölümcül olabilir. Bu yüzden erken teşhis çok kritik. Fotoğraf sergimizde hastaların yaşadığı yalnızlığı ve mücadeleyi gözler önüne sererek toplumda empati ve bilinç geliştirmeyi hedefledik” ifadelerini kullandı.