Daha sağlıklı bir gelecek için tıbbi yeniliklere yatırım yapmaya odaklanan Recordati, yaklaşık 150 ülkede yaygın ve nadir hastalıklar alanında faaliyet göstermeye devam ediyor. Recordati’nin başarı dolu hikayesi için Recordati Grup Başkan Yardımcısı, Ortadoğu, Afrika, Türkiye, Uluslararası Bölge Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Erdem Çınar ile konuştuk.
- 100 yıldır yaşamı iyileştiren ve değiştiren ilaçlarda ön sıralarda yer alan Recordati’yi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Recordati, 1920’lerde İtalya’da bir eczanede başlayan ve bugün 4.300’den fazla çalışanıyla İtalyan borsasında işlem gören uluslararası bir ilaç grubudur. Tüm paydaşlarımız ile dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlara yardımcı olabilmek için olağanüstü çaba sarf eden, daha sağlıklı bir gelecek sunan tıbbi yeniliklere yatırım yapmaya odaklanan çalışanlardan oluşan bir grubuz. Recordati olarak dünyada EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika), ABD ve APAC (Asya, Pasifik) bölgelerinde yaklaşık 150 ülkede yaygın ve nadir hastalıklar alanlarında faaliyet gösteriyoruz.
Recordati olarak benimsediğimiz bu odağımız doğrultusunda, Türkiye sağlık sektörüne de 2008 yılından bu yana iki yerli ilaç firmasını bünyemize katarak girdik. Türkiye’de, merkez ofis, üretim ve geniş saha kadromuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 80 milyon kutu kapasiteli üretim tesisimiz ve 41 ayrı ürün ve tedavi seçeneğimiz ile ilaç sektöründe sürekli büyüyerek faaliyetlerimizi ve yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.
“HASTALARI DESTEKLEME KONUSUNDA ÖN SAFLARDA YER ALIYORUZ”
- Birçok farklı hastalıklarla yaşayan insanlara hizmet edecek ilaçlar geliştiriyorsunuz. Bu kapsamda ele aldığınız hastalıklar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yaygın hastalıklar ve nadir hastalıklar olmak 2 temel alanda ve birçok farklı branşta tedavi seçenekleri sunuyoruz. Bu doğrultuda; kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili 20 yılı aşkın bir süredir birinci ve ikinci basamakta geniş bir ürün portföyü ile hastaları destekleme konusunda ön saflarda yer alıyoruz.
Üroloji ve üroonkoloji alanında tanınmış bir tedavi ortağı olarak, prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi (BPH), aşırı aktif mesane (OAB) ve enfeksiyonla ilgili hastalıklar dahil olmak üzere hem erkek hem de kadın sağlığı için tedavi çözümleri sunuyoruz.
Üst ve alt gastrointestinal sistemi etkileyen hastalıkların teşhis ve tedavisi için de çeşitlendirilmiş bir portföye sahibiz. Astım, öksürük ve soğuk algınlığı ile ilişkili semptomlar dahil olmak üzere solunum sağlığını geliştirmek için geniş bir ürün portföyüne sahibiz.
Recordati Nadir Hastalıklar iş birimi ise kurulduğu günden bu yana hem yetişkin hem de pediyatrik endikasyonlarda, çok az tedavi seçeneğinin olduğu nadir kanser türlerinden bazılarına odaklanırken, birçoğunun teşhis edilmesi zor ve yaşamı tehdit edici olabilen metabolik hastalıklara da yoğunlaşıyor.
“ŞİRKET YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEN ÇOK, AHLAKİ BİR SORUMLULUK”
- Recordati, sürdürülebilirlik konusuna nasıl yaklaşıyor?
Recordati olarak sürdürülebilirlik planımızda öncelik verdiğimiz beş alanımız var; hastaları önemsemek, insanları önemsemek, çevreyi korumak, sorumlu kaynak kullanımı, eti̇k ve dürüstlük.
Biz toplumun refahına katkıda bulunmayı ve sorumlu kaynak kullanımını şirket yükümlülüklerinin yerine getirilmesinden çok, ahlaki bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu doğrultuda faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde geçerli olan yasa ve yönetmeliklere saygı gösterirken, insanları ve çevreyi korurken ve güvenli, yüksek kaliteli ürünler tedarik ederken etik, kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeye ve değer katmaya devam etme arzusundayız.
Örneğin Recordati Grubun tesisleri ve ek ofisleri için yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrik oranı yaklaşık %84’tür. İrlanda ve İspanya’daki üretim tesislerimize güneş panelleri kuruldu. 2021 ve 2022 yıllarında Milano metropolitan alanında yaklaşık 7.500 ağaç dikildi ve 2023 yılına kadar 11.250 ağaç dikme hedefi var. Bu projelerin büyüyen bir işletmenin temel bir parçası olduğuna aynı zamanda faaliyet gösterdiği toplumu destekleyip geliştireceğine ve çalışanlarını gururlandıracağına inanıyoruz.
“YENİ BİR ÜRETİM HATTI PROJEMİZ DAHA VAR”
- Tesisinizin sahip olduğu donanım ve kapasiteden daha detaylı bahseder misiniz?
Recordati olarak tüm dünyada yedi adet ilaç üretim tesisimiz ve iki adet kimyasal tesisimiz bulunuyor. Bu tesislerin yanı sıra nadir hastalıklar için özel paketleme ve dağıtım merkezimiz de var.
Türkiye’de ise 2016 yılında yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyete geçen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde 80 milyon kutu kapasiteli bir üretim tesisimiz bulunuyor ve üretimimizin neredeyse tamamı Türkiye’de yapılıyor. Tesisimizde katı, yarı katı, sıvı üretim hatları ve ambalajlama hatları bulunmaktadır.
Bunlara ek olarak yeni bir üretim hattı projemiz daha var. Bu proje için makine ve ekipman yatırımının yanı sıra depolama alanının genişletilmesi için de ek bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarla toplamda %11,3’lük bir üretim kapasitesi artışı elde edeceğiz. Bu hatta üretilecek ürünlerin büyük kısmı ihraç edilecek.