Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve araştırma ekibi Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu’nun işbirliğiyle Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin prototipi geliştirildi. Karın boşluğuna yerleştirilecek şekilde tasarlanan 5 cm çapındaki minyatür, özgün tasarımıyla patentlendi.
Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi Direktörü Doç. Dr. İsmail Lazoğlu ve araştırma ekibi Florance Nightingale Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Suha Küçükaksu ortak çalışmaları sonucunda Türkiye’de sağlık alanında bir ilke imza attılar. Lazoğlu ve Küçükaksu Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin prototipini geliştirdi.
Türkiye’nin ilk Vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ayrıca, Türkiye Makina İhracatçılar Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Tüm Türkiye’yi kapsayan “Makina İmalat Teknolojileri AR-GE Pazarı”nda Akademisyen Kategorisinde İkincilik ödülünü kazanan projeye ödülü, 13 Nisan Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.
Ülkemizde kalp yetmezliği sorunu yaşayan ve donor kalp bulamayan her yıl 10000’den fazla hasta için alternatif bir çözüm olarak düşünülen ve karın boşluğuna yerleştirilecek şekilde tasarlanan yaklaşık 5 cm çapındaki minyatür sistemin imalatı Koç Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Minyatür kalp pompası sisteminden laboratuvar performans testlerinde oldukça iyi sonuçlar elde edildi.